Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2009 15:19 - Света се прави на ощипана госпожица
Автор: buboleche Категория: Други   
Прочетен: 4331 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 05.12.2009 05:16


Света се прави на ощипана госпожица. А какво прави една ощипана госпожица? Казва: Ааааа, ама неееее, не съм такава аз!, а всъщност и се е**, та две не вижда.
Но да илюстрирам казаното в заглавието по друг начин. Един индийски филм спечели 8 Оскара? Защо? Всеки, който вече е имал честта да го гледа, е разбрал, че филма с нищо не се различава по сюжет от останалите индийски филми. Те може да са бозави, но въздигат в култ любовта, честността, добротата, доблестта, смелостта, приятелството, жертвоготовността, семейството и подобни позабравени понятия, гарнирани с много музика. Напоследък толкова свикнахме с психотрилъри, драми с неясен завършек и смисъл, ужаси и екшъни, изобилстващи с кръв и насилие, че когато видим нещо различно казваме: аааа, какво е това?, пълна нула. С това не правя защита на индийските филми като цяло. От години не съм гледала индийски филм, в общи линии в мен битува мнението, че изгледал ли си един, значи си изгледал всички.
"Беднякът милионер" спечели осем Оскара не поради факта, че не изневерява на традициите в индийското кино, той спечели осем Оскара, защото представи бедността и мизерията там в пълния и блясък.
И веднага след като спечели, а и още по време на премиерата му, в Индия се издигнаха гласове, бунтове, протести срещу начина по който е представено обществото и държавата вобще. Да кажеш, че бордеите във филма са фантазия, не. Но как може така да се уронва престижа на една държава?
Познато, много познато. Преди време едни хора в България пискаха, че журналистите уронвали престижа на страната с техните вечни писания за скандали, корупция и ненаказани престъпления. Да кажеш, че България е оазиса на законността, дали?
Но ние не сме единствени по рода си, от което малко ми става по-леко на сърцето.
Преди седмица се появи един доклад за кражбите на евродепутатите, които се равняват на милиони. Да кажеш, че само нашите политици крадат, а така почитаемия Европейски съюз е ни лук ял, ни лук мирисал, едва ли?
Сега ни убеждават, че преживяваме изключително тежка криза. Дреме ни за автомобилните гиганти, Газпром и други малки и големи компании и компанийки. Да кажем, че причините довели до тази криза са разумни и обосновани цени на недвижими имоти, предмети на бита и всякакви такива, нормални (равни на заплатите на обикновени трудови хора) възнаграждения на борсови агенти, шефове на банки и куци, кьорави и сакати икономисти, финансисти, спекуланти и всякаква всевъзможна твар, която се е покатерила на клона, вероятно?
Но да се върна пак на "Беднякът милионер". От Мерцедес Бенц протестират и държат логото им да бъде махнато от всеки кадър на гетата във филма. Да не им се развали реномето. Е, тия вече се излагат! Да кажеш, че не дават мило и драго да продадат колите си на който ще да е, ако ще да е водач на улична банда, ако ще да е наркопласьор, убиец, крадец, дедесар, продажен политик, мутра, човек от гетото (стига да има пари), мафиот или най-долна отрепка, какъвто и да е - парите цвят и мирис, казват, че нямат, но сега видите ли, не можем ние да правим такива неща?!
Повръща ми се от такива боклуци, а лошото е, че е заринато с тях.
Иначе във филма се разказва за момче от гетото на Мумбай, което участва в "Стани богат" и цялата страна гледа играта му. Един въпрос го дели от милиона, а полицията го  задържа по подозрение в измама и там то разказва как живота му е поднесъл всеки един от отговорите на въпросите в играта. Разказва за живота в гетото, за загубата на майка си, за брат си, за голямата си и единствена любов, Латика, и как и защо е стигнал до тук.
Всяка секунда от филма си заслужава.



Гласувай:
0



1. ianchefff - !
26.02.2009 15:24
Добро.
:)
цитирай
2. sowhat - браво
26.02.2009 15:25
ето това е поста за избраните
цитирай
3. buboleche - благодаря, янч.:)
26.02.2009 15:27
чест е за мен щом ти го казваш.:)
цитирай
4. benra - не съм го гледала
26.02.2009 15:28
все още...но след това,което току що прочетох, непременно ще го видя!Но не само поради това поста ти е добър!
цитирай
5. benra - sow,
26.02.2009 15:31
и аз това дебна-трябва да го препоръчат егати! Много обичам да чета препоръчани неща...
цитирай
6. buboleche - заслужава си, Бен.
26.02.2009 15:33
вобще не може да се сравнява с "Странният случай на Бенджамин Бътън". Втория значително губи по точки. Най-важното е, че във филма има доста гадни гледки и не малко тъжни моменти, но накрая всичко си идва на мястото и се чувстваш окрилен. Има надежда от тоя свят да излезе нещо, това си мислиш. :)
цитирай
7. benra - странният случай
26.02.2009 15:34
го изгледах най-чинно от-до,въпреки желанието да цъкна компа. Толкова тягостност,както при гледането на този филм, не бях чувствала отдавна. Много тягостност...
цитирай
8. buboleche - това
26.02.2009 15:37
имам предвид. и аз с голям зор го изгледах.
цитирай
9. mph - :)
26.02.2009 17:50
Сега се разколебах. Тъкмо бях решил, че няма да го гледам.
цитирай
10. buboleche - задължително
26.02.2009 18:23
го гледай. не случайно обра толкова оскари.:)
цитирай
11. libertybell - Имах предубеждения, но
26.02.2009 19:42
филмът ме изненада приятно!
Не мога да направя сравнение с другите номинирани (и неспечелели филми), защото все още не съм ги гледала...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: buboleche
Категория: Други
Прочетен: 559796
Постинги: 163
Коментари: 672
Гласове: 15264