Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2011 21:08 - За кризата.. и мъдростта
Автор: buboleche Категория: Други   
Прочетен: 928 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.10.2011 21:17


 Напоследък ми писна да слушам кое било мъдро ( не само за икономиката, но това е друг въпрос) и колко не ги разбирам аз нещата. А така както ги виждам за никаква мъдрост не става въпрос, а за чиста изгода и удобство, мързел.  Мързел от тоя вид, който само затлачва нещата, не ги оправя. Но нищо, дай да си приказваме глупости, да се правим че им вярваме, и току виж и някой балък им повярва. А балъци много. Е, аз не съм от тия! В смисъл казвам "да", "да", но все още имам очите да погледна нещата от всичките им страни и смелостта да не си затворя очите, ами да кажа какво мисля. Друг е въпроса, че моето мнение няма никакво значение, не аз дърпам конците. 

Понеже няколко от принципите на щастието са първо ако нещо не ти доставя удоволствие - да го избягваш, второ- ако не можеш да го избегнеш - да го промениш и трето ако не можеш да го промениш - да го приемеш, и понеже това последното не изисква никакво действие освен да чакаме някой евентуално нещо да промени, което случайно да ни огрее и нас, а това да приемеш неща, които иначе хич не са ти приятни е вид мъдрост, така и ние мнооого мъдри станахме бе! Да бе, да.

И с всичко около нас е така - като почнем от самата ни държава, в която мъдро си затваряме очите и чакаме някой да ни оправи (много сме живяли, много сме препатили, де я тая пуста луда младост!, която си мисли, че може да промени нещо), а той естествено оправя себе си, като се почне от политици до други държави, на които сервилничим, сякаш че тях ще ги е повече грижа за нас, отколкото за тях самите; та като се стигне до ситуацията в целия свят в момента - криза ли е, депресия ли, рецесия ли е, ходи го разбери...

И през ден, че ако не и през час попадам на всякакви статии, в които велики и много мъдри умове ни съветват, респективно съветват целия свят, как да избегне тази криза или как да я мине по-леко, обикновенно с мъдри мерки, които на практика няма да променят кой знае какво, защото не лекуват проблема из основи, а само замазват положението, защото така е удобно на някой, всъщност на този, който командва парада, и така е удобно и на авторите на тези статии, защото те получават и изкарват пари от това, по този начин, това е техният начин. 

Икономиката отдавна не е това, което ни учат че е, а всъщност тя никога не е и била това, на което ни учат, защото ако беше нещата щяха да са твърде прости, но за това пък нямаше да може да се забогатява от тях чак толкова много. Но ако при този вид на икономиката сега се забогатява толкова много, защо средностатистическият човек не го усеща това, или по-точно го усеща, но не забогатявайки наравно с всички останали? По-късно ще отговоря и на този въпрос. 

Икономиката отдавна е политика, политиката - икономика, а политиката не е независима и демократична и социална, както се опитват да я изкарат, да ни внушат, че е, и каквато би трябвало да бъде, политиката е въпрос на цена. Между другото демокрацията са я измислили гърците, както и мъдростта.

В смисъл нейните представители (на политиката), тези които я провеждат, дори и да искат не могат да провеждат истински демократична, независима и социална политика, било то защото направо са си купени, било защото слушат много мъдри глави и им вярват, било защото дори и да виждат какво става са единици и гласът им въобще не се чува, било защото се държат на каишка с някакви компромати. Да си го кажем направо - хора изчезват постоянно. "Аз паднах, друг ще ме смени и толкоз. Какво тук значи някаква си личност?"

Корена на всички злини е в банковата система. По принцип в банките вероятно няма нищо лошо, но на тях са им дадени вече твърде много правомощия, които те не осъществяват морално или поне умерено, а печалбарски. Дадена им е възможност, а е трябвало още в самото начало така да се организират нещата, че да не се дава никога възможност банките да бъдат по-богати от самата държава, трябвало е печалбите им да са регулирани законово в някакви поносими размери, никога да не им се дава възможност да се обединяват, изключено!!! да управляват финансите на дадена държава, а още по-изключено частни банки да управляват резерва на дадена държава. Да са ограничени по начало, защото те сами не могат, пък и не искат да се ограничават. Сега просветна ли ви?

За всичко това естествено би бил нужен смазващ държавен контрол да нямат банките, респективно техните собсвеници средства, за да не се допусне политици да бъдат купувани, а те днес почти всички са, и провеждат никаква политика, просто защото пробутват частни интереси. 

Но това, което сега написах е доста опростено, нереалистично, наивно и невъзможно да бъде, просто така е устроен света. 

И при сегашното устройство на света тия които са предизвикали по начало кризата я борят печатайки пари, раздавайки ниско лихвени заеми, т.е. нулево лихвени заеми на ляво и на дясно и разтягайки всякакви локуми, задълбочавайки задлъжнялостта. Е как да стане?! До толкова са станали нагли и всесилни, че няма държава, която да не са купили барабар с парцалите и декларациите за независимост, всички им пригласят в хор, няма един човек, един, който да се противопостави. А ако имаше, може! Но няма, до там сме я докарали. До там, както лекарите, един друг се прикриват.

Да се печатат повече пари и да се раздават заеми не е мярка за справяне с кризата, а мярка за забогатяване още повече на едни определени хора. За какво са им толкова много пари да се чуди човек, но влече ги, в това са добри. Защото пари - било то виртуални или обезпечени има. Само дето са порочно разпределени. Порочно, защото предполагат само въртенето в един омагьосан кръг. Това не е системна грешка, това е предварително търсен, предвиден и желан резултат. 

Ето една бърза и лесна рецепта и далеч по-малко хора ще я усетят на гърба си, за справяне с кризата. Знам че ще прозвучи като фантастика, но това е положението. За целта щатските сенатори, конгресмени и прочие не трябва да са на щат при разни бизнесмени. Първо Федералният резерв на Щатите от частен става държавен. Капиталите на съставящите го банки се конфискуват в полза на държавата. Същата схема се провежда и в Европа, където също има такива куриози, Белгия например (доколкото си спомням). От там нататък варианти много за прилагане на мерки ограничаващи всякакво влияние на банките, но това би бил един светъл ден за световната демокрация, в случай че такава е останала, в което дълбоко се съмнявам. Между другото съществува версията, че Кенеди е убит, защото е възнамерявал да премахне Федералния резерв, т.е. точно да го направи държавен. 

Всичко това, тази схема, в която сме сега, колкото и невероятна конспирация да изглежда, са я замислили евреите. Това също е опростено, но е факт, че най-големите банки са собственост на еврейски фамилии. Факт е, че евреите държат САЩ за топките, буквално. Справка - то се е случвало многократно, но само преди няколко дни Америка не одобри решението европарламента да подкрепи  признаването на съществуването на Паленстина, като бъде приета за член на ООН. Защо ли? Какво ги бърка американците Палестина? С което не подкрепям Хитлер, но е факт, че лицето на цяла една нация са именно банковите операции и борсовата търговия, всичко останало е уродлива рожба именно на това. 

А сега за Гърция. Има един виц, че са нужни десет арменци да излъжат един евреин и (обаче!) десет евреи да излъжат един грък. Какво става сега? Ситуацията е толкова заплетена, че наистина ако следи всичко, което пише и се говори по медии и т.н., човек би се оплел още повече и от никъде не би видял изход. Това сме аз и вие, но гърците отдавна са видяли схемата, предвидили са я, а е възможно и те да са я измислили, но това не знам, казвам само че е възможно, защото те са измислили всичко. ;)

В свят, който е масово задлъжнял на разни кредитори, които ако се разгледат по-добре, бихме видяли, че са подставени юридически и физически лица, или направо разклонения в крайна сметка на еврейски фамилии, тук там и някой поусетил се навреме и включил се в тяхната далавера, та в свят, който е масово задлъжнял, камбаната се бие за Гърция, която видите ли била най-зле, пред фалит, който ще повлече всички. Което на практика не е така, има къде къде по-задлъжняли страни от Гърция. На Гърция обаче се отпускат заеми, за които е ясно, че тя няма да може върне. Някой ако си мисли, че Гърция ще върне заемите, които получава трябва да е много не с акъла си. Обаче само заемите са малко и затова и 20% от главницата на гръцкия дълг е опростена. Засега. В бъдеще като стане още по-ясно, че Гърция няма как да плати дълга си, в смисъл като загубят кредиторите всякакви илюзии, че това ще стане, защото на практика каквито и мерки да взима самата Гърция, пак няма да може да плати дълга си, та като загубят всякакви илюзии ще им опростят целия дълг, поправка, по-голямата част от него, ще им оставят една малка част за връщане, колкото да не последват всички останали държави светлия пример на Гърция. Основните кредитори, ще пробват първо старата методика, с която хем правят собствената си държава още по-голям длъжник (като визирам щатите, защото за мен те са най-купената държава), хем и ще поразждвижат икономиката  и- ще започнат да отделят още по-голям бюджет за военното си министерство, т.е. да се готвят за война. Защото трябва все по някакъв начин да си вземат парите. Но тук идваме до библейската истина - кой ще хвърли първият камък? Кой в тази каша е сух и ненакиснат до коленете в лайната, в които е накисната Гърция? Ако дори някои луд се излъже да го направи целият свят ке пламне. Така Гърция ще е най-облагодетелствана от кризата, а останалите длъжници ще си сърбат попарата. Гърция ще мине метър само и само да не повлече други държави и само и само да няма война.

Да, гадно им е на гърците, всичките им четиринайсет заплати и пенсии орязани, дизела за битови цели на цени като останалия и т.н., но ще ме извинявате - пак живеят и ще живеят по-добре от нас. Ще потърпят това за някоя и друга година колкото трае този театър и после пак ще им е широко около врата. 

Сега, като си препрочитам фантасмагориите, осъзнавам, че България е едно малко копие на света. И ние си имаме политици, и нашите са купени, само че нашите евреи са си чисти комунисти и не са чак толкова мастито богати, та да запушат всички усти, които се отварят в България, да купят всички гласуващи и прочие, и а не са чак толкова хитри и умни като евреите и от време на време номерата им все излизат наяве. Като се замисля Милен Велчев нали "намали" държавния дълг, пък за предпоследното българско правителство криза нямаше и в края на мандата си изхарчи ударно 4 милиарда незнайно за какво, не виждам в какво са вложени, остава да са ги откраднали, но знам ли?

Както и да е, има един друг виц в който питат радио Ереван къде е най-добре да бъдеш на 24 декември 2012г., когато според предсказанията светът щял да изчезне? Майтапа настрана, ако някой хвърли първият камък, светът наистина ще изчезне! Но радиото отговорило: В България! Защото тя е 20 години назад. Мен ако питат са повече, но и двайсет вършат работа. 

Епизод трети на кризата, не знам кога, но след време, ще се пръкне от факта, че едни другари ще са напазарували на безценица недвижимо имущество, с което голяма част от хората ще са закрепостени и ще работят в общи линии срещу изхранване колкото да осигурява физическото им съществуване на ръба. Та кризата ще дойде от това, че няма какво повече да изкупят, не от друго. Ще се спогледат като сурикати - ами сега какво остана да притежаваме, като всичко вече сме изкупили? Като се има предвид разрастването на информационните технологии и мигрирането на цялата информация за даден човек в мрежата, си мисля, че не е далеч деня, в който някои филми, които съм гледала, ще се окажат реалност. Чудя се как тогава би успял един човек да се измъкне от информационният поток за личността си, да докаже че тя представлява нещо друго от въведената за него информация, да се измъкне от матрицата? Кои ще са собствениците на тази матрица (мисля че е ясно)?

Стив Джобс, който ми е един вид пример, в една знаменита реч казва, че трябва да бъдем себе си, да правим това, което ни влече и ни се отдава и да бъдем млади и наивни, необременени от опита, който мъкне със себе си страх и предпазливост (за тази мъдрост ви говорех), за да бъдем смели не само в мечтите си, но и в тяхното следване. Той е и човека, който казва, че когато погледнем назад всичко ще ни се изясни. Но за съжаление той е и човека създал облака. Облакът, който предоставя и ще предоставя все повече услуги, и който е много удобен, защото ни спасява от всякакви твърди носители, но доразработването именно на тази идея ни прави все повече зависими и неделими от нашата виртуална личност. 

Както се вижда от горенаписаното аз освен, че мога да гледам напред, мога и отгоре, което може да се сбърка и с повърхностно, а може и такова да си е, но освен това съм явно и много млада, глупава още и наивна. Което може само да ме радва. Не ми е по сърце целокупната примирена мъдрост. 

 



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: buboleche
Категория: Други
Прочетен: 559789
Постинги: 163
Коментари: 672
Гласове: 15264